El jurat avaluador dels 73 treballs presentats a la cinquena edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local s’ha reunit per elegir els finalistes de cadascuna de les set categories. Els guanyadors d’aquests guardons, instituïts per la Diputació de Girona i la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, no es coneixeran fins al mateix dia que es lliurin, el dijous 20 de febrer.
Després de posar en comú els diferents punts de vista i de fer les oportunes deliberacions, els set integrants del jurat han triat com a finalistes en la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en premsa el recull de dotze articles d’opinió Amb ulls gironins, d’Olga Morote, publicats al Diari de Girona, i dues sèries de reportatges: Quan l’edat és un plus, de Bàrbara Julbe, publicats a La Vanguardia, i The secret life of Figueres, de Josep Maria Dacosta i Joan Manuel Soldevilla, publicats al Setmanari de l’Alt Empordà.
El reportatge La Fageda, una empresa social que funciona, emès al programa Tinc una idea, de La2 de TVE, dirigit per Miquel Peralta; el conjunt de reportatges sobre el Festival Temporada Alta emesos al programa ¡Atención obras!, de La 2 de TVE, amb guió i realització de Maite Guisado, i el documental Cap a mar, amb guió de Mariona Freixa i realitzat per Raimon Cartró, emès a Miramar TV, són els finalistes del premi al millor treball informatiu o divulgatiu en televisió.
En la categoria de millor fotografia publicada, el jurat ha escollit com a finalistes tres sèries de fotos: Dance Festival de Platja d’Aro, d’Albert Busquets, publicada a GironaNotícies; Desallotjament al bloc de Salt, de David Aparicio, publicada a Corbis News, i XaropClown, d’Aniol Resclosa, publicada al Dominical del Diari de Girona.
El jurat ha fet també una menció especial a tres sèries fotogràfiques centrades en els incendis del Baix Empordà: Maleïda tardor, de Jordi Ribot; Nit de foc, de Joan Castro; i Incendi al Baix Empordà, de Pere Duran.
Pel que fa al premi a la millor informació digital, els finalistes elegits pel jurat són el portal web Turisme Verges. Blog Oficial de Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Verges (www.turismeverges.wordpress.com); la revista digital interactiva Proscenium (app per a Ipod), impulsada i dirigida per Dani Chicano, i el web informatiu de Ràdio Girona (www.radiogirona.cat).
El jurat ha elegit com a finalistes, en la categoria de millor iniciativa de comunicació institucional, el conjunt de la gestió de la comunicació digital feta des de l’Ajuntament de Palafrugell, i la revista L’Arjau, de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.
Com que a les categories de premis al millor projecte sobre comunicació i al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio -el premi Miquel Diumé només s’hi van presentar dos treballs, el guanyador es proclamarà el mateix dia de la cerimònia.
Al millor projecte sobre comunicació hi opten la revista Girones, la ciutat i la seva gent, de l’Editorial Gavarres, i Tossudament..., d’Iconna Comunicació.
Al premi Miquel Diumé s’hi ha presentat el programa Ningú no és perfecte, de Ràdio Salt, i la cobertura informativa que va fer Ràdio Olot del judici de La Caritat.
El jurat està integrat per:
Pepe Baeza, fotoperiodista i professor de fotografia; Sílvia Espinosa, professora de ràdio de la Universitat de Girona; Narcís Genís, periodista, president del Col·legi de Periodistes a la demarcació de Girona; Ramon Rovira, periodista, director de Comunicació i Relacions Institucionals del Banc Sabadell; Enrique San Juan, expert en xarxes social, social media i màrqueting en línia; Guillem Terribas (president del jurat), gerent de la Llibreria 22; Albert Vilar, periodista, cap de l’Oficina de Comunicació de la Diputació de Girona; Ibet Vila (com a secretària, amb veu però sense vot), tècnica de Difusió d’Activitats Locals de la Diputació de Girona.
Els Premis de Comunicació Local Carles Rahola tenen per objectiu reconèixer la tasca de la professió periodística a les comarques gironines i fomentar la creativitat informativa i les iniciatives per difondre, recuperar, gestionar o aplegar informació de tipus periodístic en qualsevol format, àmbit i estructura.
L’acte de lliurament dels premis se celebrarà el dijous 20 de febrer a l’Auditori Palau de Congressos de Girona, a les vuit del vespre, i comptarà amb la presència de la majoria dels participants i amb una extensa representació del món periodístic i cultural gironí.
Els Premis de Comunicació Local Carles Rahola es divideixen en set categories:
projecte sobre comunicació periodística, premsa escrita, ràdio, televisió, fotoperiodisme, comunicació institucional i informació digital. Tots els premis estan dotats amb 1.000€, a excepció del guardó al millor projecte de comunicació periodística, que té una dotació de 2.000€.
La categoria que ha registrat més participació és la dedicada a la millor fotografia publicada, a la qual s’han presentat 31 treballs de 15 autors diferents, seguida del premi al millor treball informatiu o divulgatiu en premsa, amb 21 propostes i 15 participants. El premi a la millor informació digital ha rebut 8 treballs, realitzats per 12 aspirants.
El premi a la millor iniciativa de comunicació institucional ha tingut 6 propostes de 6 institucions, mentre que en la categoria del millor treball informatiu o divulgatiu en televisió s’han rebut 4 treballs de 5 autors. Pel que fa als premis Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio i al millor projecte sobre comunicació periodístic, cada un ha tingut 2 treballs, però amb diferent nombre d’autors: 9 en el cas dels programes de ràdio, i 3 en el dels projectes.