Els primers anys: de Cadaqués a Girona
Carles Rahola i Llorens va néixer a Cadaqués el dia 28 de juny de 1881, fill de Ferran Rahola i Verdaguer i de Carolina Llorens i Palou. Era el petit de cinc germans. Quan tenia tres anys, la família va deixar Cadaqués i es va establir a Girona.
Rahola va cursar els estudis primaris a l’escola de Sant Narcís i a l’acadèmia del pedagog Josep Dalmau Carles. Les condicions econòmiques familiars van impedir que accedís al batxillerat i a estudis superiors. Va ser, per tant, un autodidacte.
El 1896, quan Carles Rahola tenia quinze anys, el seu pare va instal·lar una impremta al número 13 de la plaça de la Independència, que va ser regentada pel tercer fill, Darius. Abans, n’havia tingut una a la plaça del Vi, i, anteriorment, una llibreria al carrer Nou. Carles Rahola va començar a treballar a la impremta, i s’hi va dedicar de manera constant durant tota la seva vida. Als disset anys, va guanyar unes oposicions com a escrivent temporer a la Diputació de Girona, on també va treballar fins a la seva mort. Al llarg dels anys, el van anar ascendint, i així, el 1932, va passar a regentar la Secció de Governació de la Comissaria Delegada de la Generalitat de Catalunya a Girona.
Uns joves que van revolucionar la Girona ensopida de principis del segle XX
El 1898, el seu germà Darius, des de la impremta familiar que regentava, va fundar El Autonomista, diari d’ideologia republicanofederal del qual Carles va esdevenir corrector, redactor, articulista, editorialista i mentor. De ben jove, doncs, es va iniciar en l’escriptura, al costat d’una colla de lletraferits modernistes. Amb Xavier Montsalvatge, Miquel de Palol i Prudenci Bertrana, encapçalaren un grup que, al cap dels anys, va deixar una petjada considerable a la ciutat.
Durant el període inicial d’aquest moviment, va intervenir en la redacció del setmanari modernista L’Enderroch, l’any 1902, i en l’organització dels primers Jocs Florals gironins, l’any 1903. El 1913 van crear l’entitat Athenea, un centre dedicat al cultiu i la propaganda de l’art nou; és a dir, del noucentisme. Aquest mateix any es va casar amb Rosa Auguet i Farró, amb qui va tenir tres fills: Ferran, Maria i Carolina. Rahola fou un home que sempre se sentí profundament lligat a la seva família.
Un gran intel·lectual i un home bo
Rahola va dedicar tota la seva vida a activitats intel·lectuals, conjugant les col·laboracions periodístiques amb la publicació de llibres que, en ocasions, eren reculls de textos apareguts als diaris. Va alternar la tasca periodística amb la recerca històrica, i la redacció de textos amb la lectura de conferències i la participació en tota mena d’iniciatives culturals. L’any 1922, va ser el capdavanter d’una acció ciutadana per a la creació de l’Ateneu de Girona, entitat oberta a tota mena d’ideologies, ubicada al carrer de Carreras Peralta, que ell mateix va presidir fins a la seva mort i a través de la qual va desenvolupar una intensíssima activitat cultural.