Ahir al migdia, a la sala de graus de la Facultat de Lletres de la UdG, va tenir lloc el segon dels actes de la Setmana dels Rahola: el diàleg entre Mònica Planas i Jordi Balló, que van tractar sobre com han recollit els mitjans de comunicació els esdeveniments polítics produïts a Catalunya els darrers mesos. El diàleg, titulat «De l’1 d’octubre al 155: com ens ho han explicat els mitjans», dirigit per la periodista Cristina Valentí, va tractar sobre si els mitjans de comunicació han estat transmissors objectius d’aquests fets o bé hi han pres partit.
Els dos ponents van parlar de l’actualitat política catalana centrant-se en els esdeveniments dels últims mesos, des de l’1 d’octubre, passant per la implementació de l’article 155 i fins ara mateix. El debat es va centrar sobretot en TV3.
Planas i Balló van reivindicar la necessitat que els mitjans deixin espai perquè els ciutadans pensin i treguin les seves pròpies conclusions. Tal com va dir Balló, «no se’ls ha de donar tot fet ni massa analitzat». El mateix Balló va assenyalar que «l’actualitat està tan analitzada i hi ha tants punts de vista que no queda espai per al dubte». Segons ell, «la dinàmica arrossega tots els continguts dels mitjans a la mateixa temàtica». Planas va insistir que «el públic no només no vol veure opinions diferents de la seva, sinó que s’encén d’ira si es qüestionen o es posen a prova les seves opinions».
Per Planas «la televisió pública està en perill i l’única via per defensar-la és la rigorositat i l’honestedat per carregar d’arguments la seva supervivència. En cap cas ha de ser una arma política per a cap bàndol». Balló va centrar les seves paraules en la pluralitat informativa i la dicotomia entre el buit i el ple en la informació.
Els dos ponents també van analitzar l’evolució en imatges de les compareixences de Carles Puigdemont. Segons Planas, les aparicions públiques del president de la Generalitat han passat d’una gran escenografia a les selfies en un hotel de Brussel·les, cosa que reflecteix clarament els efectes de l’aplicació del 155. Per Balló, «la visibilitat de Brussel·les es contraposa amb la invisibilitat lacerant dels presos». Per Planas les imatges de les furgonetes que van traslladar-los a la presó, on no vèiem els presos, però tots sabíem que hi eren, van ser imatges «molt potents, que queden a l’ànima i la memòria, i et deixaven destrossat». Jordi Balló va reivindicar la necessitat d’aquestes imatges que no ho expliquen tot, recuperant la idea del buit i el ple.
Jordi Balló és l’investigador principal del projecte “Els Motius visuals en l’esfera publica” (2018/2020) i responsable a la Universitat Pompeu Fabra dels projectes de recerca europeus RIS3CAT, que tenen com objectiu incentivar la innovació en la indústria cultural. També és professor de cinema i televisió a la UPF i director del Mâster en Documental de Creació.
Mònica Planas és llicenciada en Comunicació Audiovisual per la UPF, especialitzada en crítica televisiva i anàlisi de mitjans, i coneguda per la seva defensa de la igualtat de gènere. Ha treballat a diversos mitjans de comunicació i ha donat classes de periodisme a la Universitat Ramon Llull. Va ser la primera persona de l’Estat a
especialitzar-se en crítica de programes esportius, a El Mundo Deportivo, i també publica al diari Ara, a més de col·laborar amb El Matí de Catalunya Ràdio.
Avui divendres, 16 de febrer, també a les 12 del migdia, aquest cop a l’aula C2 de la Facultat de Lletres de la UdG, tindrà lloc una taula rodona sobre «La millor feina del món? Què vol dir fer crítica cultural», que anirà a càrrec d’Òscar Broc, Anna Pérez, Pep Prieto i Gemma Busquets.
Dilluns vinent, 19 de febrer, a les 12 h, de nou a la sala de graus de la Facultat de Lletres de la UdG, es farà una taula rodona sobre els atemptats del passat mes d’agost, que van posar sobre la taula com informar sobre les tragèdies, amb un diàleg que du el títol «Informar davant del terror: els atemptats de Barcelona». Xavier Ramon presentarà l’informe que l’equip MediaACES va elaborar per a la Fundació Consell de la Informació de Catalunya sobre la cobertura mediàtica dels atemptats a la premsa digital. Els periodistes Xavier Jubierre i Patrícia Plaja, en una conversa dirigida per la periodista Cristina Valentí, faran les seves aportacions sobre aquest tema.