«Ens hem de sentir culpables quan agafem un avió? La responsabilitat dels mitjans en la resposta a l’emergència climàtica», diàleg dins la Setmana dels Rahola
Avui dilluns, 17 de febrer, ha tingut lloc a l’auditori gran de la biblioteca pública Carles Rahola un diàleg sota el títol «Ens hem de sentir culpables quan agafem un avió? La responsabilitat dels mitjans en la resposta a l’emergència climàtica», amb Jordi Sargatal, moderat per Mar Camps. El presentador ha estat Jordi Grau, vicepresident del Col·legi de Periodistes de Catalunya a la demarcació de Girona.
En aquest diàleg, el zoòleg Jordi Sargatal, una de les figures clau en la defensa del medi ambient, ha conversat sobre el canvi climàtic i sobre la importància que darrerament tenen les notícies que hi fan referència: ajuden a conscienciar o més aviat creen un alarmisme que pot arribar a saturar? La periodista Mar Camps n’ha estat la conductora. L’ambientòleg Martí Boada no hi ha pogut participar a causa d’un imprevist.
Mar Camps ha iniciat la conversa amb la frase més repetida de Jordi Sargatal al llarg d’aquests anys: «Pensa global, actua local». I el zoòleg i especialista en aus, zones humides i gestió del territori, Jordi Sargatal, ha assenyalat que, tal com assevera Martí Boada, «el canvi climàtic ja no és una qüestió de fe, sinó una evidència científica». I ha afegit que «hem passat de canvi climàtic a crisi climàtica fins a arribar, actualment, a emergència climàtica», tot i que «la desaparició d’espècies no és deguda al canvi climàtic, sinó a l’ús, a l’abús, de pesticides».
Al llarg del diàleg s’ha fet constar que només els humans ens posem en zones inundables, i que l’aigua ocupa els seus «antics» dominis sempre que té l’ocasió. I també, que no hi ha gaires animals que no siguin aquàtics («els humans som animals, uns més que d’altres», ha dit Sargatal amb ironia) que facin el seu cau prop dels rius.
A la pregunta de la moderadora sobre on ens portarà el canvi climàtic, el científic ha respost que «per pal·liar i suavitzar els efectes del canvi climàtic no calen grans invents, només cal fixar-nos en la natura i promoure solucions naturals. La patacada climàtica hi serà segur, però encara som a temps de suavitzar-ne el cop; només podem intentar mitigar-la».
La periodista i moderadora, Mar Camps, ha conduït el diàleg amb preguntes com ara si ens hem de sentir culpables per agafar un avió, a la qual Sargatal ha respost que no, sempre que no en fem un abús: «Anar a Roma per fer un cafè i tornar és absurd!».
Al llarg de la conversa s’han detallat els sis punts bàsics necessaris que cal canviar per frenar el deteriorament del planeta, extrets d’un manifest signat per 11.000 científics d’arreu del món: fer la transició energètica, frenar els gasos contaminants, protegir bé la natura, canviar els sistemes econòmics i controlar la demografia del món.
També s’ha assenyalat que els mitjans de comunicació han d’informar de l’emergència climàtica en positiu, posant l’accent en el fet que encara hi ha esperança.
Per finalitzar, Mar Camps ha donat veu al públic.
I demà, «L’actualitat dibuixada. Informar i opinar a través de l’humor gràfic», un homenatge a Jordi Soler.
Condensar en un acudit tota la càrrega d’una notícia, i fer-ho cada dia, no és a l’abast de tothom. Hem reunit tres dels grans il·lustradors catalans –Kap, Ferreres i JAP–, en una taula rodona conduïda per la periodista Gemma Busquets, perquè ens expliquin el procés creatiu dels seus dibuixos. I, sobretot, perquè participin en l’homenatge que es farà al fotògraf, dibuixant i periodista Jordi Soler (Terrassa, 1938), pare del surrealista personatge Sísif.