La taula rodona “Riure per no plorar? El paper de la informació com a eina informativa” ha reprès avui la Setmana dels Rahola. Carles Bellsolà, Manel Fontdevila i Manel Lucas, tres experts en els tres temes interrelacionats en aquesta activitat (humor, política i informació) han mostrat algunes de les interioritats de la seva feina davant un públic expectant.
Al llarg d’una hora, en un diàleg distès conduït per la periodista i reportera de TV3 Sion Biurrun, han parlat de temes com ara el sentit de l’humor dels polítics catalans, l’encaix en l’actualitat del fantasma de Franco que encarna Manel Lucas a Polònia, les sortides de to del president dels Estats Units Donald Trump (“el repte és ridiculitzar el que ja és ridícul”, ha dit Lucas), de si hi ha figures o temes intocables fins i tot a través de l’humor (els tres han coincidit a assenyalar que les bromes sobre el Barça són les que desencadenen reaccions més negatives), i de la censura i les autolimitacions.
Carles Bellsolà és periodista i la cara visible d’Autobús de Campanya, un compte anònim de Twitter que analitza amb humor l’actualitat política.
Manel Fontdevila és autor de còmics i “pare” de La Parejita. Va ser un dels fundadors, l’any 2014, de la revista d’humor Orgullo y Satisfacción, nascuda arran de la marxa d’El Jueves d’un grup de dibuixants que van denunciar censura per part del grup propietari del setmanari.
Manel Lucas és guionista i actor del programa Polònia, de TV3, on interpreta a Lluís Llach o el fantasma de Franco, entre d’altres. També és guionista de Crackòvia i col·labora amb diversos mitjans de comunicació.
La V Setmana dels Rahola ha iniciat ja la recta final, i encara uns dies farcits d’activitats: demà, dimarts, a la biblioteca Carles Rahola de Girona, es projectarà My Friend, el documental dirigit per Carles Prats i Paulí Subirà que se centra en la crisi dels refugiats i la tasca dels voluntaris que intenten ajudar-los a la seva arribada a Europa davant la inacció dels governs. Després hi haurà una tertúlia entre els assistents i Carles Prats, dinamitzada per la responsable de comunicació de la Coordinadora d’ONG Solidàries, Sònia Cervià.
Dimecres, el protagonisme serà per a Patrycia Centeno, assessora d’estètica política, que comentarà amb el periodista Jordi Grau, director d’El Punt Avui – Comarques Gironines, què amaguen sota la seva imatge alguns dels polítics gironins més rellevants. Aquest col·loqui, titulat “Americana negra o d’aneguets? Despullem els polítics gironins”, també tindrà lloc a la biblioteca Carles Rahola.
La cirereta del pastís arribarà dijous, 23 de febrer, a les 8 del vespre: l’acte de lliurament dels VIII Premis Carles Rahola de Comunicació Local que, com cada any, tindrà lloc a l’Auditori de Girona. A banda de fer-se públics els treballs guanyadors de les set categories dels guardons (premsa, ràdio, televisió, fotografia, informació digital, comunicació institucional i projecte), també es donaran a conèixer els noms dels guanyadors de les dues modalitats (professional i universitària) de la Beca dels Premis Carles Rahola, dotada amb 3.000 € i promoguda per l’Ajuntament de la ciutat.
La Setmana dels Rahola està organitzada per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona i la biblioteca pública Carles Rahola de la ciutat.