Aquest divendres ha tingut lloc la taula rodona sobre crítica cultural «La millor feina del món? Què vol dir fer crítica cultural», que ha anat a càrrec d’Òscar Broc, Anna Pérez, Pep Prieto i Gemma Busquets. En aquesta ocasió la quarta activitat de la Setmana dels Rahola ha tractat sobre els secrets de la crítica.
Els tres ponents han parlat sobre la passió per la cultura i sobre els reptes, oportunitats i dificultats que se’n deriven, davant un públic nombrós, integrat en aquesta ocasió per estudiants del grau de comunicació cultural de la UdG.
Gemma Busquets, periodista especialitzada en comunicació i cultura, ha conduït una conversa distesa i divertida en la qual han posat els ulls en la professió de crítics culturals als diferents mitjans on treballen.
Òscar Broc ha assenyalat que la seva professió neix primer d’una passió: «Abans érem fans o mitòmans, ara treballem fent crítica cultural als mitjans», i afirma que el periodisme cultural et permet més llicències literàries que el periodisme merament informatiu.
Anna Pérez Pagès comenta que és la firma la que dona valor al mitjà quan abans era el mitjà el que prestigiava la firma. També ha remarcat el valor que com a prescriptors es dona als crítics.
Pep Prieto, parlant de les xarxes socials, comenta que «la crítica ha d’aportar més elements dels que aporta un sol tuit, ja que aquests perden el matís que cal donar en una bona crítica». Estem en un moment de proliferació d’opinions de tot tipus però l’expertesa no la té tothom. En aquest sentit ha explicat que en ser crític cultural hi ha gent que li demana de treballar gratis. «Com que fas el que t’agrada, ho pots fer gratis», diu, «com si el nostre temps no valgués res».
Gemma Busquets els ha preguntat si la crítica cultural estava en crisi. S’ha assenyalat que no però que hi ha un canvi en el periodisme, en general, amb el nou llenguatge digital i que cal adaptar-s’hi per no haver de parlar de crisi. També s’ha remarcat que són els mateixos professionals els qui han de fer valer la seva pròpia feina. El que un crític sap veure forma part de la seva experiència, del que ha anat acumulant al llarg de la seva trajectòria. El crític dona context al moment històric. I això té un preu.
Finalment els professionals de la crítica cultural han il·lustrat els alumnes sobre com enfrontar-se professionalment a la seva primera crítica: documentar-se, tenir un bagatge, un recorregut anterior, un aprenentatge bàsic. segons ells, en definitiva cal tenir eines per saber mirar el que està passant.
Òscar Broc
Periodista cultural. Responsable del programa de música electrònica Beats per minut, a iCat FM. A la televisió, fa crítica televisiva a Arucitys i crítica de còmics a Àrtic. En premsa, col·labora a El Comidista, Time Out i On Barcelona. D’estil irreverent i amb un sentit de l’humor psicodèlic, té tendència a emplenar les seves crítiques de referències a la cultura pop.
Anna Pérez Pagès
Periodista, filòloga i directora del magazine cultural Àrtic, de Betevé. Ha treballat a COMRàdio, Catalunya Ràdio i Ràdio 4, i ha estat vinculada a l’àmbit cultural des de mitjans com El Periódico, Diari de Barcelona i Pausa. És directora de continguts de la productora Mipiatxe, i ha estat professora de cultura digital i xarxes socials a la UPF i a la Biennale di Venezia.
Pep Prieto
Escriptor, periodista i crític de cinema i televisió. Col·laborador d’El Món a RAC1, Diari de Girona, La Llança, Time Out Girona i el programa Àrtic, de Betevé. És autor de La disfressa de l’indigent, Mala premsa, La teoria de
l’imbècil, Els llunàtics, Carnada, Castells humans i Poder absoluto.
Gemma Busquets
És periodista d’El Punt Avui, especialitzada en comunicació i cultura.
Avui dilluns, 19 de febrer, a les 12 h, a la sala de graus de la Facultat de Lletres de la UdG, es farà una taula rodona sobre els atemptats del passat mes d’agost, que van posar sobre la taula com informar sobre les tragèdies, amb un diàleg que du el títol «Informar davant del terror: els atemptats de Barcelona». Xavier Ramon presentarà l’informe que l’equip MediaACES va elaborar per a la Fundació Consell de la Informació de Catalunya sobre la cobertura mediàtica dels atemptats a la premsa digital. Els periodistes Xavier Jubierre i Patrícia Plaja, en una conversa dirigida per la periodista Cristina Buesa, faran les seves aportacions sobre aquest tema.