El jurat avaluador dels 115 treballs presentats a la quarta edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local s’ha reunit per elegir els finalistes de cadascuna de les set categories. Els guanyadors d’aquests guardons, instituïts per la Diputació de Girona i la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, no es coneixeran fins al mateix dia que es lliurin, el dilluns 11 de març.
Després de posar en comú els diferents punts de vista i de fer les oportunes deliberacions, els set integrants del jurat han triat com a finalistes en la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en premsa l’entrevista Cara a cara amb l’assassí en sèrie, de Tura Soler, publicada al diari El Punt Avui; i dues sèries de reportatges publicats a La Vanguardia: Camins de ronda, de Bàrbara Julbe, i Banys dolços, de Gerard Bagué.
En l’apartat que distingeix el millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio ―el premi Miquel Diumé―, s’han elegit dos finalistes: l’Especial incendis Empordà 2012, emès a Ràdio Girona – Cadena SER; i La plaça dels gegants, de Ràdio Sant Joan, de Sant Joan les Fonts.
Els programes Ivie Okundaye, una dona de carretera, de Marc Faro i Anna Teixidor, emès a Televisió de Catalunya; i el reportatge sobre l’empresa gironina Llagurt emès al programa Tinc una idea de TVE Catalunya, dirigit per Miquel Peralta, són els dos finalistes del premi al millor treball informatiu o divulgatiu en televisió.
En la categoria de millor fotografia publicada, el jurat ha escollit com a finalistes dues sèries de fotos: “Impotència”, de Lluís Serrat, publicada a El Punt Avui; i “Gràcies Josep”, de Joan Castro, publicada a El Periódico.
Pel que fa al premi a la millor informació digital, els finalistes elegits pel jurat són el bloc Noms i llocs de l’art a Girona, d’Eudald Camps; el bloc Els bastards, de Jordi Taulats, Jordi Camps i Marc Bataller; i el seguiment que va fer Clara Sánchez-Castro dels incendis de l’Empordà a través de Twitter.
El jurat ha elegit com a finalistes, en la categoria de millor iniciativa de comunicació institucional, l’Agutzil de paper, de l’Ajuntament de Fontcoberta; la revista Engega, del Servei de Publicacions de la Universitat de Girona; i l’aplicació Girona In, de l’Ajuntament de Girona.
Com que al premi al millor projecte sobre comunicació només s’hi van presentar tres treballs (El periodisme en crisi: present i futur de la comunicació escrita, de Roger Lleixà, Dúnia Riera i Josep Salleras; Tom Sharpe, un escriptor a la Costa Brava, de Marc Faro, Miquel Àngel Navajas i Anna Teixidor; i Des de 4 rius, de Jordi Ribot i Joan Castro), el guanyador es proclamarà el mateix dia de la cerimònia.
Els Premis de Comunicació Local Carles Rahola tenen per objectiu reconèixer la tasca de la professió periodística a les comarques gironines i fomentar la creativitat informativa i les iniciatives per difondre, recuperar, gestionar o aplegar informació de tipus periodístic en qualsevol format, àmbit i estructura. Aquesta quarta edició és la que ha tingut més participació de les que s’han celebrat fins ara, ja que s’ha superat, per primera vegada el centenar de treballs presentats.
L’acte de lliurament dels premis se celebrarà el dilluns 11 de març a l’Auditori Palau de Congressos de Girona, a dos quarts de nou del vespre, i comptarà amb la presència de la majoria dels participants i amb una extensa representació del món periodístic i cultural gironí.
Els Premis de Comunicació Local Carles Rahola es divideixen en set categories: projecte sobre comunicació periodística, premsa escrita, ràdio, televisió, fotoperiodisme, comunicació institucional i informació digital. Tots els premis estan dotats amb 1.000 €, a excepció del guardó al millor projecte de comunicació periodística, que té una dotació de 2.000 €.
La categoria que ha registrat més participació és la dedicada a la millor fotografia publicada, a la qual s’han presentat 48 treballs (el 41,7 % del total) de 17 autors diferents, seguida del premi al millor treball informatiu o divulgatiu en premsa, amb 28 propostes (24,3 %). El premi a la millor informació digital ha rebut 12 treballs (10,4 %).
El premi al millor treball informatiu o divulgatiu en televisió i el premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio han rebut cadascun 9 treballs (7,8%), i en la categoria de millor iniciativa de comunicació institucional s’han rebut 6 propostes (5,2 %). Finalment, al premi al millor projecte sobre comunicació periodística opten tres treballs (2,6 %).