Skip to main content

El jurat avaluador dels vuitanta-tres treballs presentats a la sisena edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local s’ha reunit per elegir els finalistes de cadascuna de les set categories. Els guanyadors d’aquests guardons, instituïts per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, no es coneixeran fins al mateix moment que es lliurin, el dijous 26 de febrer.

Després de posar en comú els diferents punts de vista i de fer les oportunes deliberacions, el jurat -integrat per set professionals vinculats al món del periodisme i la comunicació- ha triat com a finalistes:

– En la categoria de millor projecte sobre comunicació periodística:

-«Temporada Alta: l’èxit de l’efímer», una proposta de Samuel Colomer i Mercè Sibina;
-«#Tossudament “Converses sobre el procés”», d’Iconna Comunicació (Joan Castro i Jordi Ribot).

– En la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en premsa:

– Josep Maria Dacosta i Joan Manuel Soldevilla per la sèrie «The secret life of Figueres», publicada al llarg del 2014 al Setmanari de l’Alt Empordà;
– Tura Soler pel reportatge «Radiografia a la seguretat», publicat a la Revista de Girona;
– Alfons Petit per un recull de tres reportatges («L’Erasmus dels savis gironins», «Les vacances agredolces de Suárez a Begur» i «Les dues vides de Ramona Albareda») que s’han pogut llegir al Dominical del Diari de Girona.

El jurat ha fet una menció especial al número 5 de la revista El Procés, dirigida i coordinada per Joaquim Armengol.

– En la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio:

– Martí Masó i Josep Juscafresa pel programa dedicat als esports minoritaris Sense pilotes, de Ràdio Banyoles;
– Màxim Castillo per l’espai de divulgació cultural La carpeta, emès a Ràdio Girona i la SER Catalunya;
– Hugo Garcia i Marga Faixó pel reportatge Bulli Foundation, sí o no?, de Ràdio Cap de Creus.

– En la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en televisió:

– El reportatge RCR Arquitectes, des d’Olot a tot el món, emès al programa Tinc una idea, de La2 de TVE, dirigit per Miquel Peralta;
– L’informatiu Al dia, comarques de Girona, de la Xarxa Televisions de Girona, que s’emet simultàniament a TV Ripollès, Olot TV, TV Costa Brava i TV Girona, amb Jordi Martí, Albert Brosa, Manel Rius i Àlex Martí com a responsables;
– El documental La Jonquera: 20 anys sense frontera, produït per Visual 13 amb guió i direcció de Vicenç Asensio i emès al Sense ficció de TV3.

– En la categoria de millor fotografia publicada:

– Pere Duran per la sèrie de cinc fotos «Pujol, caçat», publicada a El País;
– Jordi Ribot per la foto Inundació a les vies del tren, publicada a El Punt Avui;
– Carles Palacio per la foto Festes de Sant Narcís, publicada al Nació Digital i a Girona.Info.

– En la categoria de millor informació digital:

– Microcatalunya (www.microcatalunya.cat), creat per Marc Serena i Edu Bayer;
– Plataforma audiovisual Puntdefocus (www.puntdefocus.com), de Björn Göttlicher, David Aparicio, Pol Vancells i Helene Kofler;
– La televisió per Internet Ventdelnord (www.ventdelnord.tv), de Josep Maria Frigola Serra i Josep Maria Frigola Sèculi.

– El premi a la millor iniciativa de comunicació institucional ha quedat desert.

Els Premis de Comunicació Local Carles Rahola tenen per objectiu reconèixer la tasca de la professió periodística a les comarques gironines i fomentar la creativitat informativa i les iniciatives per difondre, recuperar, gestionar o aplegar informació de tipus periodístic en qualsevol format, àmbit i estructura.

L’acte de lliurament dels premis tindrà lloc el dijous 26 de febrer, a l’Auditori Palau de Congressos de Girona, a les vuit del vespre, i comptarà amb la presència de la majoria dels participants i amb una extensa representació del món periodístic i cultural gironí. La gala serà presentada pel periodista Màxim Castillo, i comptarà amb l’actuació del quartet barbershop The Hanfris Quartet.

Els Premis de Comunicació Local Carles Rahola es divideixen en set categories: projecte sobre comunicació periodística, premsa escrita, ràdio, televisió, fotoperiodisme, comunicació institucional i informació digital. Tots els premis estan dotats amb 1.000 €, a excepció del guardó al millor projecte de comunicació periodística, que té una dotació de 2.000 €.

La categoria que ha registrat més participació és la dedicada a la millor fotografia publicada, a la qual s’han presentat quaranta-tres treballs de catorze autors diferents, seguida del premi al millor treball informatiu o divulgatiu en premsa, amb divuit propostes i vint-i-quatre participants. El premi al millor treball informatiu o divulgatiu en televisió ha aplegat vuit treballs, realitzats per nou persones. En la categoria de millor informació digital hi ha hagut sis propostes, presentades per deu aspirants, mentre que als premis Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio, s’hi han presentat quatre programes, realitzats per sis autors. En l’apartat que premia el millor projecte sobre comunicació periodística hi ha tres propostes, elaborades per cinc persones. Finalment, només hi ha hagut un aspirant per a la millor iniciativa de comunicació institucional.