Skip to main content
General

«El sentit del periodisme» conversa amb Laura Rosel a la setmana dels Rahola

By 13/02/2019febrer 15th, 2019No Comments

Aquest dimecres 13 de febrer, a la Biblioteca Pública Carles Rahola ha tingut lloc la conversa amb Laura Rosel sobre «El sentit del periodisme» amb el també periodista Jordi Grau, amb qui ha parlat sobre l’ofici de comunicar i sobre els reptes que l’actualitat i la immediatesa imposen als que exerceixen el periodisme.

El sentit del periodisme va ser l’eix de la conversa que va tractar l’exconductora de Preguntes freqüents (FAQS). Però era obvi que, tot i que Rosel no només ha brillat pel FAQS, el debat giraria també a l’entorn d’aquest programa, que ja forma part de la història de la televisió catalana, tenint en compte el seu seguiment i la seva popularitat. En el paper d’entrevistada, Rosel va respondre a les preguntes sobre per què la van substituir, com ho van fer i quan, al capdavant del programa aleshores líder d’audiència a Catalunya. En aquest sentit, Rosel va afirmar que no li agrada el terme «substituir» i que prefereix dir-ne que es va agafar el relleu, i va destacar que la productora volia donar un aire més d’entreteniment a l’espai que aleshores presentava. Més de quaranta programes en aproximadament un any; aquesta és la xifra, sense comptar el share i la quota d’audiència, que la periodista Laura Rosel deixa enrere amb la seva marxa del FAQS. «Estic superant el dol pel FAQS», va confirmar Laura Rosel.

Pel que fa al tema eix de la conversa, el sentit del periodisme, Rosel en va dir que consistia en explicar històries i que, per explicar històries, es necessiten les persones i les seves accions. Per ella, quan es dedica un programa al conflicte basc, cal buscar tots els actors necessaris per donar una bona explicació: víctimes d’ETA, víctimes del GAL i etarres. I això és el que van fer. I en aquest sentit la periodista va comentar que havien rebut crítiques severes per haver entrevistat algú presumptament vinculat a la banda. Tot seguit, va constatar que es tractava d’«un testimoni vàlid», com ho va ser el testimoni de Javier, el pare del nen que va morir a la Rambla l’agost de 2017. «Vam dubtar molt en fer l’entrevista perquè no volíem superar la línia groga», va comentar.

També hi va haver temps per denunciar com de complicat és el paper de la dona periodista. Un tema que Rosel com a dona coneix prou bé perquè prepara un programa especial per al 8 de març.

Durant la conversa es van tractar altres temes com la irrupció de la tecnologia 2.0 a la professió periodística. «Al principi Internet apareix com una amenaça i, al final, resulta que és una eina més, un canal de distribució a través del qual el periodisme surt guanyant”, va explicar Rosel.

«LGB… què? El tractament de l’orientació sexual als mitjans de comunicació» continua les taules rodones de la Setmana dels Premis Carles Rahola 2019

I avui, dijous 14 de febrer, a les 12.30 hores, a la sala de graus de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona tindrà lloc la conversa sota el títol «LGB… què? El tractament de l’orientació sexual als mitjans de comunicació», en què les persones participants parlaran sobre el tracte que els mitjans fan del col·lectiu LGTBI (acrònim emprat per referir-se al col·lectiu de persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals).