La sala de cambra de l’Auditori de Girona ha acollit el lliurament de l’onzena edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que organitzen la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. L’acte ha comptat, un any més, amb una extensa representació del món periodístic, institucional i cultural gironí.
En aquesta edició, la categoria de millor projecte de comunicació periodística ha quedat deserta perquè no s’hi ha presentat cap treball.
Els guanyadors han estat els següents:
Millor iniciativa de comunicació institucional
El premi a la millor iniciativa de comunicació institucional, dotat amb 1.000 euros, ha estat per a l’únic treball presentat, la Memòria Institucional de l’any 2018 de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), elaborada pel Departament de Comunicació d’aquesta institució. El web de l’IAS, de contingut científic i on es pot trobar la memòria, està ben dissenyat i jeràrquicament ben ordenat, i explica de manera directa i efectiva a la ciutadania i als professionals la història, la gestió, la docència i la recerca de l’Institut.
Millor informació digital
El premi a la millor informació digital, dotat amb 1.000 euros, ha estat per a Joan Carles Codolà per Cassà Digital (cassadigital.cat), un web que valora l’arrelament i l’esforç de proximitat i que publica la revista Llumiguia en format digital.
Ha quedat finalista Josep Lluís Vidal pel podcast diari per WhatsApp del digital laselva360, un projecte innovador plantejat d’una forma no intrusiva que potencia la informació de proximitat.
Millor treball en ràdio (Premi Miquel Diumé)
El Premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio, dotat amb 1.000 euros, ha estat per a Fèlix Martín, Albert Requena, Maria Rovira, Sara Riera, Clara Jordan, Josep Plazas i Josep Lluís Blàzquez, de la delegació de Catalunya Ràdio a Girona, per l’Especial eleccions municipals a Girona, per haver fet un desplegament que donava rellevància a aquestes eleccions i feia aflorar els problemes de la ciutadania.
Han quedat finalistes Neus Asin, Pere Farjas i Manel Saiz, pel programa Cas tancat, de Ràdio Olot, i l’equip de Ràdio Capital de l’Empordà pel Supermatí.
Millor treball en televisió
El premi al millor treball informatiu o divulgatiu en televisió, dotat amb 1.000 euros, ha estat per a Ester Bertran i Manoli Vargas pel documental El monstre de Banyoles, emès al Sense ficció, de TV3, per haver recapitulat molt bé els fets i les conseqüències actuals, haver donat veu a tots els actors -fins i tot a l’acusat- i pel valor del periodisme que transforma, ajuda a canviar conductes i a denunciar situacions d’abús.
Han quedat finalistes Jordi Romero per AtrapaMozzzques, emès a Televisió de Girona, i Sion Biurrun i Sara Segarra per Matar el monstre, emès al 30 minuts, de TV3.
Millor treball en premsa
El premi al millor treball informatiu o divulgatiu en premsa, dotat amb 1.000 euros, ha estat per a David de Montserrat pel reportatge «A Catalunya tenim una de les millors caques del món occidental», publicat a La Mira, per haver trobat l’equilibri perfecte entre un tema escatològic i la divulgació divertida. Un treball de difusió científica amb ritme i sentit de l’humor, vinculat al patrimoni escatològic que tenim els catalans.
En aquesta categoria han quedat finalistes Irene Casellas per «La lluna, un negoci astronòmic», i Miquel Riera per «Tragèdia en la boira», tots dos treballs publicats a La República.
Millor fotografia de premsa
El premi a la millor fotografia de premsa, dotat amb 1.000 euros, ha estat per a Carles Palacio, per la sèrie La resposta, perquè combina el poder descriptiu del moment amb una estètica fotogràfica d’alt nivell i ofereix una visió molt polièdrica dels fets.
Han estat finalistes Glòria Sánchez Bartolomé, per la foto Spain, sit and talk, i David Borrat, per la foto Tsunami, difosa per l’agència Efe i publicada a diversos mitjans.
El jurat dels XI Premis Carles Rahola de Comunicació Local ha estat integrat per Guillem Terribas (president), llibreter i comunicador; Neus Bonet, periodista; Òscar Broc, periodista cultural; Ramon Girona, vicedegà de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona; Xavier Jubierre, fotoperiodista; Joan Ventura, president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, i Maria Roura, periodista i tècnica de comunicació de la Diputació de Girona, que ha actuat com a secretària.
Els Premis Carles Rahola de Comunicació Local estan organitzats conjuntament per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Beca dels Premis Rahola
En l’acte també s’ha donat a conèixer el guanyador de la beca dels Premis Rahola, dotada amb 3.000 euros i instituïda per l’Ajuntament de Girona amb la col·laboració de la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes. La beca s’adreça, en anys alterns, a periodistes col·legiats a i estudiants universitaris.
En aquesta edició estava destinada a professionals i, després de l’anàlisi dels tres projectes presentats, el jurat va acordar per unanimitat atorgar el premi a Eloi Camps Durban, pel projecte de recerca «La premsa veïnal de Girona. Un model de comunicació i periodisme popular des dels barris (1977-2019)».
El jurat va valorar-ne l’encaix amb les bases, la bona estructuració i la metodologia proposada en el projecte, que permetrà conèixer amb més profunditat els mitjans de comunicació d’impuls ciutadà de la ciutat de Girona i que pot aportar informació nova sobre la comunicació als diferents barris del municipi.