La meteoròloga Mònica Usart, dona del temps de RAC1, RAC105 i l’Arucitys de 8tv, ha participat aquesta tarda en una conversa pública amb el periodista Jordi Grau (director adjunt d’El Punt Avui), on ha explicat com es fan i com es comuniquen les previsions del temps. L’acte, titulat «Mai plou al gust de tothom. Una conversa sobre meteorologia i mitjans», ha tingut lloc a l’auditori gran de la biblioteca pública Carles Rahola de Girona i hi han assistit un centenar de persones.
Usart ha parlat àmpliament sobre el canvi climàtic, el qual ―ha dit― provocarà cada vegada oscil·lacions de temperatura més brusques i sobtades. També ha explicat que aquest fenomen està provocant una modificació de les estratègies en alguns sectors productius, com el viticultor, i que, per exemple, ja s’estan plantant vinyes a cotes on fins ara no es feia o a països tradicionalment freds. Pel que fa al temps que farà aquest estiu, la meteoròloga ha predit que molt probablement es tractarà d’un estiu calorós i poc plujós. Usart ha acabat la conversa responent les preguntes d’un públic participatiu que li ha consultat des de remeis casolans per evitar els efectes de l’electricitat estàtica fins a temes de meteorologia popular com el calendari de pagès o dites sobre el temps.
La conversa s’emmarca en els actes de la Setmana dels Rahola, que és el conjunt d’activitats que precedeixen la gala de lliurament dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, el proper 25 de febrer a les 20 h a l’Auditori de Girona.
El proper acte de la Setmana dels Rahola tindrà lloc demà, a les 7 de la tarda, a la mateixa biblioteca: una conversa sobre actualitat, escriptura i literatura amb el novel•lista, traductor i periodista Sergi Pàmies. El periodista i cap de redacció del Diari de Girona, Alfons Petit, conduirà l’activitat, en la qual els assistents podran plantejar les seves preguntes.
La mateixa biblioteca Carles Rahola acull, fins al 26 de febrer, l’exposició «Catorze mirades a dotze mesos»; una selecció de les 135 imatges que es van presentar a l’anterior edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local. La mostra està integrada per una trentena de fotografies que recorden alguns dels fets que van ser notícia al llarg de l’any 2014 i temes que potser van passar més desapercebuts, però que també van tenir transcendència gràfica.
La Setmana dels Rahola està organitzada per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col•legi de Periodistes de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona i la biblioteca pública Carles Rahola de la ciutat.