L’Auditori de Girona ha acollit aquest dijous la gala de lliurament dels XIII Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que ha comptat amb representants del món periodístic, institucional i cultural de les comarques gironines. Marc Giró ha estat l’encarregat de conduir l’acte, que s’ha pogut veure en directe per Televisió de Girona, TV Costa Brava, Olot Televisió, Banyoles Televisió, Televisió del Ripollès, Pirineus TV (Cadena Pirenaica), Televisió de Roses i Canal 10 Empordà, i en streaming a través del web de la Diputació de Girona.
Els guanyadors han estat els següents :
Millor projecte de comunicació periodística
El premi al millor projecte de comunicació periodística ha estat per a Marc Faro Costa i Anna Teixidor Colomer, per les propostes Josep Costa Serra (1898-1976), la mirada d’una nissaga de majordoms al castell de Peralada, pel valor històric de treure a la llum una memòria visual desconeguda, pel seu valor inèdit i per la seva dimensió històrica i antropològica.
Han quedat finalistes Joan Castro Folch i Jordi Ribot i Puntí, per La dona policia. El documental; i Martí Albesa Castañer, Claudia Frontino Gutierrez i Sara Montesinos Pinilla, per Girona, punt i a part.
Millor iniciativa de comunicació institucional
Els guanyadors d’aquesta categoria han estat Joan Faig Colomer i Núria Mayá Mesegué, per les llistes de distribució de notícies municipals i d’interès social per WhatsApp de l’Ajuntament de Camprodon, una bona iniciativa comunitària, amb vocació de servei, que utilitza un canal d’ampli abast i eixampla els canals de la comunicació institucional.
Millor treball en ràdio (Premi Miquel Diumé)
Els guanyadors són Martí Masó Juanmiquel i Jordi Ros Rué, per Sense fronteres, de Ràdio Banyoles, per la bona feina de producció i pel bon plantejament, que combina diferents punts de vista i permet una bona divulgació. Una manera tranquil·la de difondre viatges i cultures.
Han quedat finalistes Víctor Rojas Orcalla, per Es pastor sempre veu la mar plana, de Ràdio Cap de Creus.i Francesc Cruanyes i Zafra, per Tot a Europa, de RNE a Catalunya / Ràdio 4 Girona.
Millor treball en televisió
El guanyador ha estat Josep Guardiola Viñolas, per Els set magnífics. De Vista Alegre a Montilivi, emès a Televisió de Girona, un treball de recuperació documental d’una iniciativa de la societat civil que va més enllà de l’àmbit local i que recull el testimoni dels diferents protagonistes implicats en el projecte.
Millor informació digital
La guanyadora ha estat Anna Salvadó Figueras, per la sèrie de reportatges «Mil i una nits de festa al Baix Empordà», una feina de documentació aprofundida que fa una molt bona combinació de formats per recuperar la memòria popular i apropar-se a les noves generacions.
Han quedat finalistes Esteve Codony Gardella, per Ràdiobanyoles.cat; i Maria Alsina, Albert Aparicio, Paula Brines, Nerea Cabello, Marc Clapés, Mar Coll, Àlex Cordón, Dani Cortés, Gerard Escaich, Eugènia Güell, Roger Rams, Martí Saguer, Anna Salvadó, Marina Saura, Josep Lluís Vidal, Marc Vilà i Sergi Villena, per L’Informatiu viral de Ràdio Capital.
Millor treball en premsa
Els guanyadors d’aquesta categoria han estat Jordi Grau i Ramió, Àgata Guinó Soler, Marina López Pérez, Xavier Pi Compañó, Òscar Pinilla Tortosa, Marta Rodríguez Font i Tura Soler Pagès, pel reportatge «La justícia, a examen», publicat a la Revista de Girona, un treball extens i molt actual que aborda el tema central des de diversos punts de vista i en fa una anàlisi exhaustiva a través de la col·laboració de periodistes de diferents mitjans.
Anna Alfaro Lucas, pel reportatge «La mestra que estima els nens des de 1915», publicat a La Mira; i Irene Casellas Parra, pel reportatge «Renovables? Sí, però…», publicat a La República, han quedat finalistes.
Millor fotografia de premsa
El guanyador ha estat David Borrat Martos, per Incendi forestal al massís del Montgrí, una foto publicada per l’agència EFE, per la plasticitat de la imatge, perquè informa del desastre natural i fa evident la dimensió de l’ésser humà davant la magnitud de la natura.
Carles Palacio i Berta, amb Ganes de futbol, publicada a Descobrir; i Quim Puig, amb Vacunació massiva, publicada a El Punt Avui, han quedat finalistes.
El jurat dels XIII Premis Carles Rahola de Comunicació Local està integrat per Guillem Terribas (president), llibreter i comunicador; Joan Maria Morros, periodista, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Mària Sánchez, periodista; Ramon Girona, vicedegà d’Estudiants de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, que ha actuat com a secretari; Sílvia Omedes, fundadora i directora de Photographic Social Vision; Magda Gregori, periodista; Joan Ventura, periodista i president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, i Ibet Vila, cap de l’Oficina de Difusió de la Diputació de Girona.
Els Premis Carles Rahola de Comunicació Local estan organitzats conjuntament per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Totes les categories estan dotades amb 1.000 euros, llevat del premi al millor projecte de comunicació periodística, que té una dotació de 2.000 euros.
Pel que fa a la VIII Beca dels Premis Carles Rahola, convocada per l’Ajuntament de Girona amb la col·laboració de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes i la Diputació de Girona, i dotada amb 3.000 euros, el guanyador ha estat Martí Ayats Agustí, per «Els inicis del futbol femení a les comarques gironines. Una lluita per la reivindicació de la igualtat de drets en la pràctica esportiva (1970-1972)», una proposta que cobreix un buit existent –ja que pràcticament no hi ha recerca o investigació feta sobre els orígens del futbol femení– i planteja una metodologia interessant i diversa, combinant tres tècniques: l’hemerogràfica, l’anàlisi de continguts i les fonts orals.
Josep Víctor Gay i Frías, amb «Narcís-Jordi Aragó: l’estil gironí de fer periodisme», i Carles Ribera Rustullet, amb «Pioners en joc. Art i Sport, un assaig de premsa esportiva a la ciutat de Girona el 1915», han estat finalistes.