Setmana dels Rahola 2017
Ja fa vuit anys que els Premis Carles Rahola de Comunicació Local, creats i organitzats per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya premien i fomenten el talent periodístic de casa nostra. Una mica més tard va nèixer la Setmana dels Rahola, amb l’objectiu de fer més visibles els guardons i apropar-los a la societat.
La cinquena edició de la Setmana dels Rahola se centra en la política, perquè així ho demana l’actualitat. I ho fa a través de mirades ben diverses que permeten oferir un programa variat, de qualitat i molt atractiu, obert a tothom, que vol ser un tribut a les grans vituts del periodisme clàssic: denúncia, honestedat, valentia i integritat.
Programa especial Premis Carles Rahola (TVGI)
Conferència d’Albert Om
«Qui té el poder»
Dimarts, 13 de febrer, a les 12 h
Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UdG
El periodista Albert Om va obrir la V Setmana dels Rahola, a la sala de graus de la Universitat de Girona, amb la conferència «Qui té el poder?», que va formar part dels actes de la Setmana dels Rahola i va precedir la gala de lliurament dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local.
Albert Om va començar la conferència aclarint que, segurament, quan acabés, se seguiria sense saber qui té el poder. Tanmateix, al llarg de més d’una hora, va anar desgranant els trets diferencials d’aquest poder. Segons Om, hi ha vuit característiques que poden ajudar a identificar-lo: la discreció («qui té el poder no vol que això se sàpiga»), l’endogàmia (Om va alertar de les relacions «excessivament promíscues» entre polítics i periodistes), el poder econòmic («la crisi l’ha fet més visible; fins ara, havia passat més desapercebut»), els poders socials emergents acompanyats de les noves formes de comunicar-se («la gent s’ha adonat que té més poder del que es pensa, i això fa que es moguin coses») o el fet de no saber qui té realment el poder. La resposta a la pregunta, segons Om, rau en el fet que, potser, ni el mateix poder sap realment qui el té.
Om va recordar, durant la conferència, que els periodistes «tenen la millor feina del món, que és la d’explicar històries, tot i que actualment tenen moltes dificultats per exercir-la», i va apel·lar a la responsabilitat dels professionals de la comunicació per «obrir noves finestres i fer que entri aire nou».
Diàleg entre Rosa Maria Calaf i Bru Rovira
«Carretera i micro»
Divendres, 17 de febrer, a les 18 h
Auditori gran de la biblioteca pública Carles Rahola
Rosa Maria Calaf i Bru Rovira van explicar durant la tarda del divendres 17 de febrer del 2017, a la Biblioteca Pública Carles Rahola de Girona, les seves experiències com a corresponsals i la seva visió dels mitjans de comunicació. El col·loqui, que va dur per títol «Carretera i micro» i que va estar conduït pel periodista Albert Martín, va formar part del conjunt d’activitats de la V edició de la Setmana dels Rahola.
Taula rodona
«Riure per no plorar? El paper de la informació com a eina informativa»
Dilluns 20 de febrer, a les 12 h
Sala de graus de la Facultat de Lletres de la UdG
Amb la taula rodona titulada «Riure per no plorar? El paper de la informació com a eina informativa» es va reprendre, el dilluns 20 de febrer de 2017, la V edició de la Setmana dels Rahola. Carles Bellsolà, Manel Fontdevila i Manel Lucas, experts en humor, política i informació (els tres temes que es van interrelacionar en aquesta activitat), van mostrar, davant un públic expectant, algunes de les interioritats de la seva feina.
Al llarg de més d’una hora, en un diàleg distès que va ser conduït per la periodista i reportera de TV3 Sion Biurrun, van poder parlar de temes com ara el sentit de l’humor dels polítics catalans; l’encaix en l’actualitat del fantasma de Franco, encarnat per Manel Lucas a Polònia; les sortides de to del president dels Estats Units, Donald Trump; l’existència de figures o temes intocables, ni tan sols a través de l’humor, i la censura i les autolimitacions.
Projecció i diàleg
«My friend»
Dimarts, 21 de febrer, a les 18 h
Auditori gran de la biblioteca pública Carles Rahola
Durant la tarda del 21 de febrer del 2017, va tenir lloc, a l’auditori gran de la Biblioteca Pública Carles Rahola, la projecció del documental My friend, de Carles Prats i Paulí Subirà, que mostra el drama dels refugiats que arriben a Europa i la tasca dels voluntaris que intenten ajudar-los. Després de la projecció, els periodistes Carles Prats i Sònia Cervià van parlar sobre com es va realitzar el reportatge.
Conversa amb Patrycia Centeno
«Americana negra o d’aneguets? Despullem els polítics gironins»
Dimecres, 22 de febrer, a les 18 h
Auditori gran de la biblioteca Carles Rahola
La periodista i assessora d’estètica política Patrycia Centeno va cloure, la tarda del 22 de febrer de 2017, la V edició de la Setmana dels Rahola amb la conversa titulada «Americana negra o d’aneguets? Despullem els polítics gironins», que va mantenir amb el també periodista Jordi Grau a la Biblioteca Pública Carles Rahola. Durant la tertúlia, Patrycia Centeno va analitzar la imatge i el llenguatge corporal dels polítics gironins més coneguts.
EXPOSICIÓ
Del 6 al 25 de febrer del 2017, la Biblioteca Pública Carles Rahola va acollir l’exposició «Set mirades a dotze mesos», que mostrava una selecció dels treballs que s’havien presentat en la darrera edició dels Premis Rahola i que s’havien publicat entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2015. Entre les imatges, n’hi havia de dedicades al procés català, a festes i tradicions gironines, a l’incendi de les Pedreres del mes de juliol, al rodatge de la sèrie Joc de trons a Girona o a fites del futbol gironí. La sèrie guanyadora, per exemple, reflectia la decepció dels jugadors i dels seguidors del Girona FC, que va estar a punt de pujar a primera divisió. El seu autor, Aniol Resclosa, va saber captar en cinc imatges la tristesa i la impotència viscudes en aquell final de partit.